Info nordic walking

Nordic walking is onderdeel van Fifty-Fit Oss bestaat er naast de afdeling Wandelen, Sportief Wandelen en Fietsen sinds april 2007 een afdeling Nordic Walking.
Nordic Walking is wandelen met wandelstokken (poles). Er is duidelijk een link met langlaufen. Nordic Walking is in het midden van de 20e eeuw dan ook bedacht door professionele Finse langlaufers die tijdens de zomer wilden blijven werken aan hun techniek en conditie en dat deden ze met hun langlaufstokken. De afgelopen jaren zijn deze verder ontwikkeld. De moderne poles zijn van hoogwaardige materialen, zoals aluminium, titanium of carbon.
Nordic Walking is meer dan simpelweg “wandelen met stokken”. Om het optimale rendement te halen uit de beweging is enige oefening nodig en een cursus aan te bevelen. Als je de beweging eenmaal onder de knie hebt, blijkt Nordic Walking een erg leuke bezigheid waarbij de rug, nek- en armspieren meer gebruikt worden dan bij “normaal” wandelen.
Nordic Walkers maken door “het lopen met stokken” automatisch grotere passen, wat gepaard gaat met een hogere snelheid en een grotere inspanning. Verrassend genoeg resulteert de grotere inspanning niet in een grotere vermoeidheid. Dat maakt dat deze razend populaire wandelvorm uitstekend geschikt is voor mensen die aan hun algehele conditie willen werken.
Het blijkt tevens een goede activiteit te zijn om van blessures af te komen. En niet alleen het lichaam wordt getraind, maar er ontstaat bij Nordic Walking ook een balans tussen lichaam en geest.

Nordic Walking kun je beoefenen op verschillende niveaus:

  • Recreatief niveau (ontspanning door inspanning)
  • Fitness niveau (verbetering van de basisconditie en/of als therapie)
  • Sportief niveau (prestatiegericht)

Fifty Fit Nordic Walking richt zich alleen op het recreatieve niveau.